Jeden z najprostszych świątecznych wypieków. Ucierane ciasto z bakaliami. Wybierz te, które najbardziej lubisz: orzechy, migdały, kandyzowane owoce. Podaję przepis na keksówkę o wymiarach 27 cm x 9 cm.
Składniki:
- 1 szkl. mąki bezglutenowej (np. mix. C Schara)
- 3/4 - 1 szkl. cukru
- 3 jajka
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 pomarańczy
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- bakalie: po kilka kandyzowanych moreli, śliwek, żurawiny etc., garść posiekanych słupków migdałowych
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- lukier cytrynowy: kilka kropel soku z cytryny wymieszanych z 1 fil. cukru pudru (plus ew. łyżeczka ciepłej wody)
Przygotowanie:
Pokrojone morele, śliwki, owoce żurawiny wymieszaj z 1 łyżką mąki, odstaw (dzięki temu bakalie nie opadną na dno ciasta). Utrzyj jajka z cukrem i masłem. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, miksuj.
Uwielbiam to ciasto na święta musi byc :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
Doskonały! Idealny do podjadania w okresie przed świętami :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, bardzo smakowity keks :)
OdpowiedzUsuń