
Druga propozycja z mojej najnowszej książki kucharskiej, pt. "Kuchnia azjatycka. Ponad 200 smakowitych przepisów". Tym razem rozsmakowaliśmy się w kuchni chińskiej. Cóż począć, lubimy kuchnię azjatycką. Podaję przepis na 6 porcji.
Składniki:
- 500 g wieprzowiny, np. schabu
- 4-cm kawałek świeżego imbiru, obranego i startego lub drobno pokrojonego
- 1/2 łyżeczki przyprawy pięciu smaków
- 1 mała zielona papryka, pokrojona w romby
- 1 mała czerwona papryka, pokrojona w romby
- 4 łodygi młodego selera, pokrojone w cienkie plasterki
- 425 g odsączonej, młodej kukurydzy, przekrojonej wzdłuż
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem, pokrojone ukośnie w plasterki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 białko jajka, lekko roztrzepane
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
- 2 łyżki oleju arachidowego
Przygotowanie:
Odkrój z mięsa tłuszcz i błonki, pokrój w cienkie paski. Wymieszaj sos sojowy, białko jajka, mąkę kukurydzianą i pieprz. Mięso polej marynatą, dobrze wymieszaj. Przygotuj wszystkie warzywa.



Uwaga: sos ostrygowy może zawierać śladowe ilości glutenu.
To danie całkowicie w moim stylu :) Bardzo lubię sos ostrygowy :)
OdpowiedzUsuńdla mnie jest trochę słony ;) ale faktycznie, kompozycja smaków i w naszym stylu. pozdrawiam cieplutko
Usuń