
Uwielbiam dania mięsne z ananasem. Prażone orzechy nerkowca dodają temu daniu wyjątkowego smaku i aromatu. Podaję przepis na przepysznego kurczaka przyrządzonego zgodnie z recepturą z Wietnamu, na podstawie książki "Kuchnia azjatycka. Ponad 200 smakowitych przepisów", na 4 porcje.
Składniki:
- 350-400 g piersi z kurczaka/udek, pokrojonych w kostkę/paski
- 320 g ananasa pokrojonego w kostkę (ok. 2 szkl.)
- 2 łyżki płatków kokosa (można zastąpić wiórkami kokosowymi)
- 80 g surowych orzechów nerkowców
- 1 duża cebula, pokrojona na duże kawałki
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 czerwone papryczka chilli (zastąpiłam pepperoni)
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 1/2 zielonej papryki pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru
- 3 cebulki dymki, posiekane
Przygotowanie:
Rozgrzej suchą patelnię, wsyp płatki kokosowe, upraż aż się zarumienią, potrząsając co jakiś czas. Natychmiast zdejmij z patelni, aby się nie spaliły i odstaw. Powtórz czynność z orzechami nerkowca. W woku lub dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, czosnek oraz paprykę chilli/pepperoni i smaż przez 2 minuty, po czym zdejmij z patelni.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.