
'Codziennie makaron, ile można!' - mówi Polak do Włocha. Na co znajomy Włoch odpowiada 'A widzisz przyjacielu, nie sztuką jest gotować makaron codziennie, sztuką jest go podawać za każdym razem w inny sposób niż poprzednio'. Racja. Kształtów makaronów mamy pod dostatkiem, tylko ten sos pomidorowy z mięsem mielonym zawsze smakuje idealnie. Podaję autorski przepis na 2-4 porcje.
Składniki:
- 1 puszka pomidorów z zalewą
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka średniej wielkości
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 1/3 pęczka liści świeżej pietruszki
- 1 łyżeczka oregano*
- 1 łyżeczka bazylii*
- ser tarty do przykrycia makaronu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Marchew i pietruchę obierz, pokrój w drobną kostkę. Podobnie drobno posiekaj szalotkę ze szczypiorkiem oraz listki pietruszki. W misce wymieszaj mięso z oregano i bazylią, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju/oliwy, dodaj posiekaną cebulkę (jeśli macie czosnek, obierzcie 2 ząbki, posiekajcie i też dodajcie do smażenia), szczypior oraz marchew z pietruszką.

Rurki makaronu przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu - niektóre trzeba najpierw krótko ugotować, inne zaś nadają się od razu do wykorzystania. Każdą rurkę cannelloni napełnij przygotowanym farszem, po czym układaj je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym odrobiną oliwy (na zdjęciu powyżej te z lewej są bezglutenowe, z prawej - glutenowe).

Piecz w temperaturze 180°C około 30 minut - do spieczenia sera. Podawaj od razu. Smacznego!

Jeżeli został Wam farsz mięsny, przechowujcie go w lodówce, aby następnego dnia przygotować powtórną makaronową ucztę.
Wygląda bardzo apetycznie. Pysznie u Ciebie !
OdpowiedzUsuńCannelloni bardzo lubię jeść, ale niekoniecznie robić. Jednak mimo wszystko jest to dość czasochłonne danie, gdy trzeba nadziać całą masę tych rurek. :) Bezglutenowe cannelloni mi się jeszcze w oczy nie rzuciło.
OdpowiedzUsuń