Przepyszny kurczak w stylu indyjskim, u nas w wersji łagodnej. Nazwa tego dania związana jest ze sposobem jego przygotowania: zapiekania ryżu z mięsem. Niestety w trakcie smażenia mięsa z sosem mój głód pokonał tradycję i ryż został naprędce ugotowany. Podaję przepis na 4-6 porcje na podstawie książki "Kuchnie świata. Najlepsze przepisy z różnych krajów do przygotowania w domu".
Składniki:
- 400-500 g mięsa kurczaka pokrojonego w kostkę(piersi lub z udek)
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
- 1 strączek papryczki chili jalapeno (zastąpiłam słodką papryką ramiro)
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 45 g nerkowców, uprażonych i posiekanych
- 45 g rodzynek
- po 1 łyżeczce mielonego kminu, kolendry i kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- po 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu i gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 4 gwiazdki anyżu (pominęłam)
- 3 listki laurowe
- posiekana świeża kolendra do posypania
- 1 i 1/2 szkl. ryż basmati w przypadku zapiekania
Przygotowanie:
W miseczce wymieszaj kmin, kolendrę, kurkumę, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, pieprz cayenne, dodaj anyż gwiazdkowy oraz listki laurowe. Jedną cebulę pokrój w cienkie plastry, drugą posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, włóż plastry cebuli, smaż kilka minut na średnim grzaniu, aż się zarumienią, wyjmij i odstaw.
Dolej oleju na patelnię, wyłóż pastę cebulowo-czosnkową. Smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Ja w pośpiechu ugotowałam ryż. Podawaj od razu po przygotowaniu, udekorowane cząstkami jajek, posiekaną kolendrą, rodzynkami i orzeszkami. Smacznego!
lubię oj bardzo lubię!
OdpowiedzUsuń