Żur na zakwasie jaglanym jest bardzo delikatny. Doprawiłam go do smaku chrzanem, pieprzem i majerankiem. Super alternatywa dla osób na diecie bezglutenowej. Podaję przepis na 4-6 porcji.
- 1,5 l wody
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- mały kawałek pora
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 200 g boczku
- 1 duża lub 2 mniejsze białe parzone kiełbasy
- 400 ml zakwasu bezglutenowego (np. jaglany )
- 2 łyżeczki chrzanu
- majeranek
Przygotowanie:
1. Marchew pokrój w plasterki. Cebulę i pietruszkę posiekaj w kostkę. Do garnka wlej wodę, dorzuć pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz w całości kawałek selera i por. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu.
2. W między czasie pokrój boczek w kostkę, usmaż na patelni, odłóż na bok, zlej tłuszcz z patelni. Z kiełbasy białej zdejmij flak, pokrój w plasterki. Połowę przygotowanej kiełbasy podsmaż na małym ogniu, aby delikatnie się zarumieniła. Drugą połowę wrzuć do zagotowanego wywaru. Następnie dodaj do bulionu usmażony boczek i resztę białej kiełbasy. Gotuj około 30 minut na małym ogniu.
3. Pod koniec gotowania obierz ząbek czosnku, zmiażdż nożem i dorzuć do zupy. Wreszcie wlej uprzednio lekko zamieszany zakwas (nadmiar kaszy jaglanej, który został na dnie słoika odstawiłam na bok). Całość zamieszaj, gotuj około 10 minut.
4. Wyłów z zupy seler i por. Dopraw żurek łyżeczką chrzanu i majeranku oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo, pieczywem lub osobno ugotowanymi ziemniaczkami pokrojonymi w plasterki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.