poniedziałek, 13 kwietnia 2020

Zakwas jaglany

Tradycyjny żur przygotowuje się na zakwasie z mąki żytniej, natomiast barszcz biały na zakwasie z mąki pszennej. Hm a co jeśli jesteśmy na diecie bezglutenowej? Przygotuj zakwas jaglany lub gryczany i ciesz się smakiem bezglutenowego żurku!
Składniki:
  •  300 ml letniej przegotowanej wody
  •  100 g kaszy jaglanej
  •  2 ząbki czosnku
  •  2 liście laurowe
  •  2 ziarenka ziela angielskiego
  •  2 ziarenka pieprzu

Przygotowanie:

1. Słoik lub butelkę dokładnie wymyj, wyparz i osusz.

2. Kaszę jaglaną zmiel w blenderze. Nie przejmuj się, jeśli część ziarenek zostanie nie zmielonych. Przesyp mąkę jaglaną do słoika, zalej wodą, zamieszaj.

3. Czosnek obierz ze skórki, zmiażdż nożem, dorzuć do słoika. Dodaj liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Całość zamieszaj.

4. Słoik przykryj gazą lub ścierką. Odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce w kuchni. Każdego dnia zamieszaj zakwas łyżką, ponownie przykryj ścierką.

Gotowy zakwas użyłam do żurku po 3 dniach fermentacji. Po czterech dniach przechowuj go w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.