poniedziałek, 30 marca 2020

Pierniki bezglutenowe

W Gdańsku spadł śnieg. Z dysku ze statusem "oczekujący na publikację" przepis świąteczny. Najlepszy przepis na pierniki bezglutenowe z jakiego do tej pory korzystałam. Kruche, chrupiące. Idealne. Z wyważoną nutą przypraw. 
Składniki:
  • 500 g mąki bezglutenowej do ciast
  • 1/2 łyżeczki gumy guar
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 całe jajka
  • 100 g masła
  • 100 g miodu 
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukry wanilinowego
  • 1 filiżanka cukru

Przygotowanie:

Rozpuść masło w rondelku. Dodaj miód, przyprawę do piernika, kakao, cynamon, cukier wanilinowy oraz filiżankę cukru. Całość wymieszaj, zagotuj, ostudź.
Na stolnicy rozsyp mąkę, dodaj sodę oczyszczoną, gumę guar i sól. Wbij 2 jajka. Dodaj ostudzony miód z przyprawami. Całość zagnieć w jednolitą masę, w razie potrzeby podsypuj mąką. Odkrawaj mniejsze kawałki ciasta, wałkuj na grubość około 3-5 mm, po czym wykrawaj pierniki.
Przełóż na formę wyłożoną papierem. Piecz w temperaturze 180°C przez 5-7 minut. Po ostudzeniu polukruj i udekoruj wedle uznania.

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.