środa, 22 sierpnia 2012

Wieprzowina z brokułami i imbirem

Uwielbiam zapach imbiru i sosu sojowego. Jeśli Wy rownież, wypróbujcie ten przepis. Danie typu stir&fry głównie na bazie polędwiczki i brokułów, zadane intensywnym zapachem imbiru. Szybkie, łatwe i pyszne. Inspirację znalazłam z książce "Dania z woka", jednak poniższy przepis nie jest dokładną repliką oryginału. Podaję zmodyfikowany przepis na 4-6 porcji.
Składniki:
  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 1/2 części kwiatu brokuła (175 g)
  • 1 żółta papryka
  • 1 mała młoda cebulka
  • 2,5 cm kawałek imbiru
  • 1 duży ząbek czosnku
  • mała puszka kiełków fasoli mung, odsączonych
  • świeżo posiekany szczypior
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
Marynata:
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka wina ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta białego pieprzu
Polędwiczkę pokrój w cienkie paseczki. Połącz w misce wszystkie składniki przeznaczone na marynatę (na podaną ilość mięsa proponuję 2 łyżki sosu sojowego; w oryginale 1 łyżka na 350 gram), po czym dodaj polędwiczkę, dokładnie wymieszaj aby marynata pokryła wszystkie kawałki mięsa. Miseczkę przykryj folią, odstaw do lodówki na minimum godzinę.
Warzywa wymyj, czosnek i imbir obierz ze skórek. Cebulę posiekaj w krążki, czosnek i imbir w drobną kostkę. Paprykę oczyść z nasion, pokrój w kostkę. Brokuły podziel zaś na mniejsze różyczki. W większym garnku zagotuj wodę, po czym do wrzącej wrzuć różyczki brokułów na 1-2 minuty. Warzywa odcedź, odstaw.
Rozgrzej łyżkę oleju w gorącym woku/głębokiej patelni. Wrzuć czosnek, imbir oraz cebulę. Smaż mieszając od 1 do 2 minut. Dodaj odsączone kiełki fasoli oraz paprykę, smaż kolejne kilka minut. Wreszcie dorzuć brokuły, kontynuuj krótkie smażenie. Składniki przenieś do innego naczynia lub weź drugą patelnię, w której rozgrzej olej, podsmaż porządnie wieprzowinę, mieszając.
W jednym woku/głębokiej patelni połącz warzywa z wieprzowiną, po czym dodaj łyżkę sosu sojowego. Całość podsmaż krótko mieszając. Podawaj od razu, posypane świeżo posiekanym szczypiorkiem. Wspaniale smakuje z ugotowanym ryżem basmati. Smacznego!
Mam nadzieję, że właśnie nabraliście ochotę na smaczną wyprawę na Daleki Wschód. Danie należy do łagodnych. Warzywa smażymy krótko, aby pozostały chrupiące. Całość jest wspaniale zaprawiona czosnkiem, imbirem, cebulką. Spodoba Wam się również marynata. Po kilku dniach wypróbowałam ją już do innego stir&fry :) Działacie kochani! Niech pachnie Orientem!

Przepis dodaję do akcji:
Warzywa psiankowate 2012

6 komentarzy:

  1. Orientalnie.Pysznie!
    Ja też uwielbiam imbir.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo intrygujące połączenie! ten imbir z brokułem, ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie moje smaki. Uwielbiam wszelkiego rodzaju stir-fry, szczególnie właśnie z polędwicą wieprzową :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znakomity dobór składników i kolorów :) Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak, ja rowniez. Zreszta w ogole mam slabosc do orientalnej kuchni.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014