wtorek, 25 września 2012

Kurczak po hiszpansku z kiełbasą chorizo i ziemniakami

"[...] wrzucasz wszystko do pieca i wyjmujesz już gotowe" - informuje Nigella. Istotnie, o ile uwzględnimy w naszych planach godzinne zapiekanie. Ziemniaczki i kiełbaski wspaniale miękną, a mięso kusi rumieńcem. Bez większego wysiłku wyczarujesz wspaniały i aromatyczny obiad dla 2-4 osób. Jest to kolejna propozycja z książki Nigelli, pt. "Kuchnia. Przepisy z serca domu".
Składniki:
  • 1-2 łyżki zwyczajnej oliwy
  • 4 udka z kurczaka, z kością i ze skórą
  • 250 g kiełbasek chorizo lub jedna większa pokrojona na mniejsze kawałki
  • 0,5 kg ziemniaków, pokrojonych w ćwiartki (ilość wedle uznania)
  • 1 czerwona cebula, obrana i grubo posiekana
  • 1-2 łyżeczki suszonego (lub świeżego) oregano
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • sól i pieprz do oprószenia mięsa (opcjonalnie)
Nagrzej piekarnik do 220°C. Udka kurczaka rozłóż w blaszce skórą do góry (możesz oprószyć je solą i pieprzem, chociaż słony smak kiełbasek powinien zrekompensować Ci brak tych przypraw), po czym nasmaruj każde odrobiną oliwy tak, aby swobodnie ociekała z kawałków mięsa na dno blaszki  (wystarczą max. 2 łyżki).
Jeśli użyjesz większą kiełbasę chorizo, obierz ją ze skórki, pokrój w plasterki grubości 1-1.5 cm, po czym w ćwiartki. Możesz pominąć ten etap jeśli użyjesz mniejszych kiełbasek. Cebulę obierz ze skórki, posiekaj w grubą kostkę.
Ziemniaki obierz, wymyj, następnie mniejsze pokrój w połówki, zaś większe w ćwiartki. Rozłóż chorizo i ziemniaki między udkami kurczaka w blaszce, układając wszystkie składniki bardzo ciasno upakowane.
Całość posyp cebulką oraz oregano. Na koniec zetrzyj nad wszystkim skórkę pomarańczową (wedle uznania). Piecz minimum godzinę (do 1.5h), co jakiś czas polewając zawartość blaszki wypływającym sosem. Udka powinny nabrać charakterystycznego rumieńca. Podawaj od razu z podpieczonymi ziemniakami i chorizo Możesz podawać również z zieloną sałatą. Smacznego!
Ilość mięsa w powyższym przepisie pomniejszyłam 3-krotnie. Piekąc zgodnie z oryginałem zachowajcie proporcje:

12 udek-750 g chorizo-1 kg ziemniaków-2 cebule. 
 
Rozważcie dodatek skórki pomarańczowej - nadaje charakterystycznego smaku i aromatu. Wyśmienite towarzystwo dla pieczonego kurczaka. Polecam gorąco! I Pozdrawiam po długiej przerwie!

7 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda przepysznie. Cały czas zastanawiam się nad kupnem tej książki Nigelli. Może jak będę miała trochę więcej funduszy to się w końcu zdecyduję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaaależ apetycznie to wygląda. Jestem absolutnym fanem kiełbasy chorizo w każdym połączeniu, ale to jedno z najapetyczniejszych jakie widziałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. O Nigelli na razie marzę i pewnie sprawię sobie na prezent świąteczny;) A obiad prezentuje się bardzo smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, ależ to musi smakować wybornie ! Pysznie wygląda.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie takie dania, ktore mozna wlozyc do pieca i zapomniec, a potem wyjac, pachnace i pyszne, i zajadac. Nie jest tajemnica, ze na punkcie chorizo mam lekka obsesje, wiec to cos dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo czesto robie cos podobnego
    tyle ze wiecej gatunkow jarzyn ,zwlaszcza cebula, marchewka i kalafior sa do tego pasujace

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014