Jesień coraz bliżej. Cieszą nas świeże gruszki, jabłka i śliwki, po czym pieczemy aromatyczne ciasta. W związku z czym pierwsza propozycja - ciasto cynamonowe z gruszkami pod kruszonką. Podaję zmodyfikowany przepis Marthy Stewart z książki pt."The Martha Stewart Living Cookbook", na blaszkę o średnicy 23 cm.
Składniki:
- 1 i 3/4 szkl. mąki bezglutenowej (np. mix C f. Schar)
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta soli
- 1 fil./lub niepełna szkl. maślanki naturalnej
- 2 jajka
- 1/4 fil. oleju
- 2 gruszki, pokrojone w kostkę
Kruszonka:
- 1/4 fil. brązowego cukru
- 4-5 łyżki mąki bezglutenowej
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
W jednej misce wymieszaj składniki suche: mąkę (zacznij od 1 i 1/2 szklanki), cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i imbir oraz sól. W drugiej misce rozbij jajko, zmiksuj z olejem i maślanką.
Wlej mieszaninę mokrą do suchej, całość zmiksuj na jednolitą masę. Jeśli ciasto będzie rzadkie, dosyp kilka łyżek mąki, zmiksuj (sumaryczna ilość mąki 1 i 3/4 szklanki). Gruszki obierz ze skórek, pokrój w kostkę, po czy wrzuć do ciasta, wymieszaj. Blaszkę wysmaruj margaryną, obsyp bułką tartą, przelej ciasto.
Przygotuj
kruszonkę: wymieszaj w misce masło z cukrem i imbirem, po czy dosypuj mąkę rozcierając całość za pomocą łyżki (np. drewnianej) o boki miski. Powinno wystarczyć 5 łyżek mąki, które zamienią mokrą masę w sypką kruszonką. W razie potrzeby dosyp kolejną łyżkę mąki, rozetrzyj. Pokryj wierzch ciasta przygotowaną kruszonką. Piecz w temperaturze 180°C przez 35-45 minut, lub aż do tzw. suchego patyczka. Ciasto ostudź na kratce.
Smacznego!
Pachnie cynamonem, zdecydowanie delikatniej nutą imbirową. Nie za słodkie, w sam raz. Mocno wyrośnięte. Lekko wilgotne dzięki użyciu maślanki i oleju. Całości dopełniają mokre kawałki gruszek, które dodatkowo urozmaicają cynamonową strukturę ciasta. Polecam na zbliżające się chłodne i szare popołudnia.
Przepis dodaję do akcji:
Ps. Przepis został zmodyfikowany o mąkę bezglutenową, eliminację płatków owsianych z kruszonki oraz użycie większej ilości cynamonu zarówno w cieście, jak i w kruszonce. Wyjdzie równie pyszne na mące pszennej.
Fajna propozycja, bo zdałam sobie sprawę, że zazwyczaj gruszki jem w wersji wytrawnej, a nigdy nie upiekłam z nimi słodkiego ciasta. Teraz nabrałam ochoty :)
OdpowiedzUsuńPyszności. Ostatnio coraz bardziej przekonuję się do tego typu ciast - Twoje wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńCudowne, pachnie az u mnie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, chętnie skorzystam :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, zjadłabym kawałeczek.
OdpowiedzUsuńKasiu, cynamon i gruszki - rozpieszczasz nas:)
OdpowiedzUsuńo jakie smaczne i pulchne ciasto
OdpowiedzUsuńSwietne jesienne ciasto. A cynamon i gruszki faktycznie bardzo sie lubia.
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńWspaniałe, puchate ciasto!:)
OdpowiedzUsuńTwoje wypieki są wspaniałe. Muszę w końcu wymienić piekarnik, by móc takie pyszności piec.
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam wszystkim za odwiedziny i pozostawione komentarze! Może ktoś kiedyś skusi się na to wilgotne ciasto ;) Tymczasem, pozdrowienia!
OdpowiedzUsuń