Proste i szybkie danie z jednego z najbardziej wysuniętych na Wschód zakątków w Chinach, Szanghaju. Kuchnia tego rejonu jest łagodna, z charakterystycznym dodatkiem cukru i preferencjami spożywania makaronu zamiast ryżu. I taka jest moja dzisiejsza propozycja: smażony makaron z wieprzowiną, słodką papryką i kapustą. Podaję przepis na 4 porcje, z książki "Kuchnie Świata. Najlepsze przepisy z różnych krajów do przygotowania w domu".
Składniki:
- 500 g makaronu ryżowego (lub innego chińskiego makaronu jajecznego)
- 250-360 g schabu wieprzowego, pokrojonego w cienkie paseczki
- 1 cebula (u nas czerwona), posiekana
- 2 papryki, proponuję po jednej czerwonej i żółtej, pokrojone w paski
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/2 główki kapusty pekińskiej, poszatkowanej
- 1/3 szkl. ciepłej wody
- 5 łyżek oleju
- 1/4 szkl. sosu sojowego (u nas bezglutenowy)
- 3 łyżki sosu Worcestershire*
- 2 łyżki octu ryżowego (lub innego białego)
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta białego pieprzu
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przełóż do miski, wlej 1 łyżkę oleju i dobrze wymiesza, odstaw. W małej misce lub szklance przygotuj sos: wymieszaj 1/3 szklanki ciepłej wody, sos sojowy, sos Worcestershire, ocet, cukier i szczyptę białego pieprzu.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz wrzuć kawałki wieprzowiny, smaż minimum 3 minuty, mieszając i smażąc aż się zarumieni. Mięso przełóż do miski. Na patelni/lub w woku rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju, włóż posiekaną w piórka cebulę i pokrojoną w paski paprykę (oczyść je poprzednio z nasion).
*W skład sosu Worcestershire mogą wchodzić ocet słodowy i sos sojowy. Stosowanie go przez osoby będące na diecie bezglutenowej pozostawiam wedle uznania i poglądów.
Jak ładnie ,kolorowo i z pewnością pysznie.:)
OdpowiedzUsuńTakie cudo mam właśnie zamiar zrobić. Wczoraj zaopatrzyłam się w makaron ryżowy i będę robić, tylko że z kurczaczkiem.
OdpowiedzUsuńKasiu! Wspaniały pomysł na makaron!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Z tym daniem bardzo wpasowałaś się w mój gust :)
OdpowiedzUsuńJa jestem antykapusciana, ale jestem pewna, ze Mezczyzna z radoscia pochlonalby miseczke takiego makaronu :)
OdpowiedzUsuń