środa, 5 września 2012

Makaron z wieprzowiną po szanghajsku

Proste i szybkie danie z jednego z najbardziej wysuniętych na Wschód zakątków w Chinach, Szanghaju. Kuchnia tego rejonu jest łagodna, z charakterystycznym dodatkiem cukru i preferencjami spożywania makaronu zamiast ryżu. I taka jest moja dzisiejsza propozycja: smażony makaron z wieprzowiną, słodką papryką i kapustą. Podaję przepis na 4 porcje, z książki "Kuchnie Świata. Najlepsze przepisy z różnych krajów do przygotowania w domu".

Składniki:
  • 500 g makaronu ryżowego (lub innego chińskiego makaronu jajecznego)
  • 250-360 g schabu wieprzowego, pokrojonego w cienkie paseczki
  • 1 cebula (u nas czerwona), posiekana
  • 2 papryki, proponuję po jednej czerwonej i żółtej, pokrojone w paski
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej, poszatkowanej
Sos:
  • 1/3 szkl. ciepłej wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1/4 szkl. sosu sojowego (u nas bezglutenowy)
  • 3 łyżki sosu Worcestershire*
  • 2 łyżki octu ryżowego (lub innego białego)
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta białego pieprzu


Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przełóż do miski, wlej 1 łyżkę oleju i dobrze wymiesza, odstaw. W małej misce lub szklance przygotuj sos: wymieszaj 1/3 szklanki ciepłej wody, sos sojowy, sos Worcestershire, ocet, cukier i szczyptę białego pieprzu.

W woku lub głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz wrzuć kawałki wieprzowiny, smaż minimum 3 minuty, mieszając i smażąc aż się zarumieni. Mięso przełóż do miski. Na patelni/lub w woku rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju, włóż posiekaną w piórka cebulę i pokrojoną w paski paprykę (oczyść je poprzednio z nasion).
Smaż 5 minut, mieszając, aż warzywa zmiękną. Dodaj posiekany w kostkę czosnek i poszatkowaną w paski kapustę pekińską. Wymieszaj, smaż kolejne minimum 3 minuty, lub tak długo aż kapusta zacznie więdnąć-zmięknie. Wreszcie wlej sos, doprowadź do wrzenia, wymieszaj. Dorzuć mięso, ponownie zamieszaj.
Na koniec włóż makaron (możesz go uprzednio troszkę poszatkować, aby swobodniej wymieszał się z resztą składników), dobrze wymieszaj z warzywami. Patelnię przykryj, zmniejsz ogień/grzanie do małego, smaż ok. 10 minut, aż kluski wchłoną sos. Nakładaj gorące porcje do misek i zajadaj się od razu. Smacznego!
Łagodna, smaczna propozycja orientalna. Kilka podstawowych składników, a mimo to danie pozostaje aromatyczne i pyszne. Dzięki szybkiej metodzie stir&fry (wymieszaj i podsmaż) w stosunkowo krótkim czasie otrzymujemy wspaniałe danie obiadowe. I potwierdzam za tytułem książki, z której pochodzi przepis: jest to jeden z najlepszych przepisów ze Wschodu.

*W skład sosu Worcestershire mogą wchodzić ocet słodowy i sos sojowy. Stosowanie go przez osoby będące na diecie bezglutenowej pozostawiam wedle uznania i poglądów.

5 komentarzy:

  1. Jak ładnie ,kolorowo i z pewnością pysznie.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie cudo mam właśnie zamiar zrobić. Wczoraj zaopatrzyłam się w makaron ryżowy i będę robić, tylko że z kurczaczkiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu! Wspaniały pomysł na makaron!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z tym daniem bardzo wpasowałaś się w mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jestem antykapusciana, ale jestem pewna, ze Mezczyzna z radoscia pochlonalby miseczke takiego makaronu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014