sobota, 29 września 2012

Sałatka z boczkiem i jajkiem

Nigella nazwała tę sałatkę staroświecką, gdyż "[...] była hitem na prywatkach w latach 80-tych". W moim domu takiej sałatki nigdy nie było. Były warzywne, z kurczakiem, z tuńczykiem, przeważnie z majonezem lub jogurtem. Tymczasem występuje tyle innych wspaniałych przepisów. Kilka łatwo dostępnych składników i sałatka gotowa. Podaję przepis Nigelli na 2-4 porcji z książki "Kuchnia. Przepisy z serca domu".
Składniki:
  • 1 główka sałaty gorzkawej
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 200 g wędzonego boczku
  • około 1/2 pęczka świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka oliwy czosnkowej (u nas oliwa + 2 posiekane ząbki czosnku)
  • 1 łyżeczka musztardy diżońskiej
  • 4 łyżeczki białego octu (np. jabłkowego)
  • odrobina sosu Worcestershire (3-5 kropli)
Jajka włóż do rondelka, zalej wodą, podgrzej doprowadzając do wrzenia, po czym gotuj na twardo (około 10 minut). Sałatę obmyj, osusz, np. na papierowych ręcznikach.

Liście sałaty porwij na mniejsze strzępki, przerzuć do miski (lub jakiegokolwiek innego szklanego naczynia). Boczek pokrój w słupki/kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę czosnkową i smaż boczek kilka minut, aż uzyskasz chrupiące skwarki (5-10 minut w zależności od mocy grzania). Tak podsmażony boczek przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Wylej wodę z garnka, w którym gotowały się jaja, zalej je zimną wodą. Ostudzone jajka obierz ze skorupek. Jajka pokrój w ćwiartki, odstaw na chwilę.

Następny etap zmodyfikowałam ze względu na dużą ilość tłuszczu. Według oryginału bowiem, dressing składa się z mieszaniny wytopionego z boczku tłuszczu z patelni, musztardy i octu. Ta część przygotowania pewnie znajdzie i swoich zwolenników. 

Ale możesz również dodać musztardę bezpośrednio do skwarek, wymieszać. Wreszcie dodaj ocet i odrobinę sosu Worcestershire, wymieszaj. Wylej dressing na liście sałaty, którą potrząśnij, aby sos się z nią wymieszał.

Na sałacie ułóż ćwiartki jajek (zostaw kilka do ułożenia na wierzch), posyp częścią posiekanej pietruszki. Delikatnie wymieszaj gotową sałatkę, tak aby składniki się połączyły, ale nie uległy zniszczeniu.
Na wierzchu rozłóż ostatnie ćwiartki jaj, posyp resztą pietruszki. Podawaj od razu. Smacznego!
Jajka można ugotować znacznie wcześniej, lecz nie obierać do czasu przygotowania całej sałatki i jej podania. Smakuje najlepiej od razu po przyrządzeniu. Lepiej zjeść ją przysłowiowo "na raz", ponieważ liście sałaty szybko więdną.

Nadaje się na szybką kolację, lub zdrową przekąskę. Osobiście użyłam 250 gram boczku, co i tak okazało się małą porcją po wytopieniu tłuszczu. Można jednak pójść w drugą stronę: zużyć mniej liści sałaty na tyle, aby boczek się w nich dosłownie nie gubił.

14 komentarzy:

  1. Pysznie się prezentuje ta sałatka. :)
    Nie jadłam chyba takiej.
    Pozdrowionka.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) ja też przygotowywałam i jadłam ją po raz pierwszy!

      Usuń
  2. O tak, boczek i jajko zawsze do siebie pasują, również w sałatce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna sałatka! Uwielbiam ją:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. W moim domu tez takiej salatki sie nie serwowalo, ale mysle, ze wielu Brytyjczykow faktycznie dobrze ja zna. Robilam ja kiedys, wiec wiem, ze jest pyszna. I swietnie sie prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a widzisz Gosiu, Ty moja droga masz nalepszy wgląd w kuchnię brytyjską :) sałatka dobra, nie powiem :) chociaż odbiega od naszych polskich sałatek i surówek

      Usuń
  5. Pyszna sałatka, na pewno zrobiłabym furorę na każdej domówce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no być może, być może. Chociaż obawiam się więdnięcia sałaty na takich imprezach, no chyba, że wszyscy szybciutko ją zjedzą :D

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014