piątek, 13 lutego 2015

Halibut z sałatką z pieczonych buraków

Wyrafinowany smak bardzo delikatnej ryby podanej z sałatką z chrupiących buraczków oraz ze szpinakiem. Szwedzki przepis na rybę okazał się dobrym wyborem. Podaję przepis Jamiego Olivera na 4 porcje, na podstawie książki "Kulinarne wyprawy Jamiego".

Składniki:
  • 500 g filetów z halibuta (lub z sandacza, dorsza, łupacza)
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka kminku
  • 300 g szpinaku
  • kawałeczek masła
  • sok z cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz
Sałatka:
  • 500 g surowych buraków (np. czerwonych, białych, dwukolorowych candy)
  • pół pęczka świeżego szczypiorku, drobno posiekany
  • pół pęczka świeżej natki pietruszki, posiekany
  • 1 mała czerwona cebula, obrana i pokrojona w plasterki
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka oliwy extra vergine
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 200°C. Wysyp dno brytfanki lub blaszki kilkoma garściami soli (w oryginale kamienna). Buraki oczyść, odetnij z każdego z obu stron kawałek spodu i ustaw warzywa na warstwie soli. Piecz buraki w nagrzanym piekarniku przez godzinę.
W miseczce wymieszaj śmietanę ze szczyptą soli oraz odrobiną soku z cytryny, odstaw. Kiedy buraki będą już upieczone (można je kilka razy obrócić w trakcie pieczenia), wyciągnij je z piekarnika, poczekaj aż trochę przestygną. Następnie obierz je i wyrzuć skórki. Buraki pokrój w ćwiartki. Warzywa przełóż do większej miski, dodaj szczypiorek, większość koperku i cebulę. Wymieszaj po 1 łyżeczce oliwy z octem winnym, dolej do buraków. Dopraw pieprzem, zamieszaj.
Każdy filet rybny natrzyj solą, pieprzem oraz oliwą. Filety smaż na rozgrzanej patelni przewracając je delikatnie na drugą stronę (moje niestety częściowo porozpadały się). Pod koniec smażenia dorzuć kminek, zostaw na grzaniu jeszcze minutę. Na drugiej patelni lub w garnku z teflonowym dnem rozgrzej kawałek masła, wrzuć szpinak i polej go sokiem z połowy cytryny (dałam mniej). Szpinak szybko wiotczeje.

Na talerzu rozłóż kolejno sałatkę z czerwonych buraków, porcję szpinaku, a na nim filet. Na wierzch nałóż kleks doprawionej śmietany, całość posyp resztką koperku. Rybę możesz podać z ziemniakami przygotowanymi pod koniec pieczenia buraków, chociaż Jamie podał ją tylko z sałatką buraczkową oraz ze szpinakiem. Smacznego!
Uwaga, buraczki w sałatce są chrupiące, pozostają twarde. Kminek nadaje rybie niesamowitego smaku i aromatu, który dotychczas bardziej kojarzył mi się z kuchnią dalekiego wschodu niż ze szwedzką.

6 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje-smakowity przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  2. tez robiłam wg Jamiego podobne danie, pysznie było! uwielbiam takie smakowe połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak na starą fankę przystało, nie zaskoczyły mnie jak zwykle piękne zdjęcia i apetyczność dania. Za to zaskoczyło mnie połączenie ryby i buraków, które jem albo jako dodatek do mięs, albo w wersji wegetariańskiej. Dziękuję za inspirację!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobry pomysł na ożywienie nieco ryby.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie! Na pewno wypróbuję, bo szukam przepisów do stosowania podczas diety dash. To podobno jedna z najzdrowszych diet, także warto próbować (mam nadzieję) ;)

    P.S.
    Zdjęcia przepiękne, szkoda że ten znak wodny na środku, ale ludzie pewnie kradną. Zazdroszczę umiejętności fotograficznych!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Pati, dziękuję za komentarz. Wypróbuj, halibut jest bardzo dobry! Dziękuję też za komplementy... pozdrawiam Cię ciepło :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.