środa, 29 lutego 2012

Ciasto czekoladowe z krówkami

Jedno z najprostszych i najszybszych ciast: praktycznie wystarczy wrzucić wszystko do miski/robota i zmiksować :-) Oczywiście później upiec, żeby nie było wątpliwości :D Jest słodkie nie tylko dzięki czekoladzie, ale też ciągnącym się krówkom :-) Ciesz się nim, delektuj i nie żałuj sobie tej słodyczy. Zasługujesz na nią :-) Podaję zmodyfikowany (bo bezglutenowy) przepis na foremkę o wymiarach 17cm x 24 cm, na podstawie przepisu Jamiego Olivera z książki, pt. "Każdy może gotować".
Składniki:
  • 200 g dobrej jakości czekolady
  • 175 g masła
  • 120 g miękkiego brązowego cukru
  • 100 g blanszowanych migdałów (u mnie mielone)
  • 2 łyżki dobrego kakao w proszku
  • szczypta soli
  • 4 duże jajka
  • 150 g mąki bezglutenowej (u mnie Schar, mix.C)
  • 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g krówek
  • creme fraiche, śmietana kremówka lub lody waniliowe
Czekoladę połam na kawałki (lub rozpuść w rondelku na małym ogniu, aby się nie przypaliła), po czym wrzuć do miski (czy robota kuchennego) wraz z miękkim masłem (jeśli nie dysponujesz miękkim, rozpuść twarde z czekoladą :), cukrem oraz migdałami (osobiście użyłam płatków, które najpierw posiekałam), kakao, solą, po czym zamieszaj/zmiksuj, aby uzyskać gładką masę. Następnie wbij jajka, jedno po drugim, dosyp mąkę. Ponownie zmiksuj, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę.
Pozwolę sobie nadmienić, że czekoladowa masa jest bardzo gęsta. Foremkę wysmaruj margaryną, obsyp bułką tartą (w oryginale obsypana łyżką kakao), po czym przelej/przełóż do niej ciasto za pomocą łyżki/łopatki. Pokrój krówki na pół i rozłóż je na cieście, dociskając delikatnie głębiej. Piecz w temperaturze 180°C na poziomie 2, przez 35-45 minut. Po wskazanym upływie czasu ciasto może być w środku wciąż delikatnie wilgotne - nie martw się, taki jego urok.
Jeśli jednak wilgotne ciasta nie należą do Twoich ulubionych, piecz je aż do tzw. suchego patyczka (ok. 50 minut). Odstaw ciasto, aby trochę wystygło. Podawaj letnie z kleksem creme fraiche, odrobiną śmietany lub gałką lodów waniliowych. Smacznego!

Ciacho świetnie smakuje również ostudzone. Zgodnie z przewidywaniami bezglutenowego wypieku, nie było maziowate jak podaje Jamie. Niewątpliwie jednak stosując tradycyjną mąkę glutenową, możecie otrzymać je lekko wilgotne. Polecam Wam zużycie większej ilości krówek. Po upieczeniu i zajadaniu letniego ciacha, krówki świetnie się ciągną :-) Oczywiście jeśli ktoś lubi ciągutki :-) Ja uwielbiam :D To jak, czy ktoś się skusi? ;-) Pozdrawiam!

22 komentarze:

  1. Mm te krówki muszą być pysznym wykończeniem ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tosiu, Śliwko, to prawda, są słodziutkim wykończeniem :-)

      Usuń
  2. Fajnie wymyśliłaś z tymi krówkami. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję cukrowa wróżko :) chociaż w sumie wymyślił Jamie ;) a ja tylko przekazuję dalej :)

      Usuń
  3. Dodatek krówek moim zdaniem rewelacyjny!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Aciri, że i Tobie się podoba ten pomysł :) koniecznie duuużo krówek :)

      Usuń
  4. Mnie przekonałaś. Jestem przekonana, że bardzo by mi smakowało:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo mi miło, że udało mi się Ciebie przekonać :) zawsze powtarzam, że takie słodkości zbliżają ludzi :) pozdrowienia!

      Usuń
  5. Czekolada i krówki... i ja tam mam tu dietę trzymać dziewczyno jak Ty takie pyszności podsuwasz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj shinju :) aj tam dietę :P a jeśli już na diecie, to chociaż króweczkę na osłodę? :) od czasu tego ciasta uzależniłam się od krówek :) ponieważ przyznaję, bardzo niezdrowo, ale za to jakże słodko i przyjemnie, ostatnio zaczynam dzień od kawy i krówki :) buziaki!

      Usuń
  6. O mniam! Wygląda przepysznie! Cudowne ciasto, chętnie bym takie zjadła. Mniam:)Z krówkami! :)
    Pozdrówki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Majanko :) również pozdrawiam!

      Usuń
  7. Też lubię krówki i mam już coś słodkiego z nimi, ale na razie nie zdradzę, co! ;) Piękna zastawa, Kasiu a ciasto porywam. Buziolki! ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ohhh co masz z krówkami?! :D dzięki Kasiul :*

      Usuń
  8. Mówiłam Ci , że jesteś genialna? Przecież to takie rozkoszne ciasto- pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwi, dzięki kochana :) ale genialny to jest Jamie :D ale faktycznie, ciacho pycha :)

      Usuń
  9. Takie proste, a tak oblednie wyglada... Z tymi krowkami to zawsze jest klopot: znikaja za szybko ;) Ale kiedys kupie paczuszke i schowam, a potem wykorzystam do takiego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, dziękuję za komentarz :) ja właśnie martwiłam się, że wyglądem to ono nie zachwyca :D ale za to smakiem bardzo nadrabia ;) u mnie krówki też szybciutko znikają :)

      Usuń
  10. szkoda że już wszystkie krówki opędzlowałam :D ciacho zapowiada się super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kachno, ja też dzisiaj skończyłam paczuszkę :D ciasto też zjedzone... trzeba otworzyć nową paczkę krówek i dosłodzić sobie życie :) Pozdrowienia!

      Usuń
  11. Piękne, smakowite ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014