Przepis stary jak świat. Mama mówi, że murzyńskie cycki po raz pierwszy jedliśmy na mojej lub brata komunii świętej. Jakieś 17 lat temu. Przepis od cioci Jadzi z południa. Co najmniej od 6 lat placek ten nie gościł w naszym domu. Do wczoraj. Przepyszny placek na biszkopcie, z masą ananasową. Podaję przepis na blaszkę o wymiarach 30cm x25 cmBiszkopt:
- 4 jajka
- 1 szkl. mąki tortowej
- 1 szkl. cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. maku
- 1 puszka ananasów (użyłam puszki średniej wielkości o wadze 565 g z zalewą, zostawiłam 3 krążki)
- 1 szkl. soku ananasowego z puszki
- 1 szkl. mleka
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżka mączki ziemniaczanej
- 200 g miękkiego dobrego masła
- 3/4 szkl. cukru
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki kakao
- 1 jajko mocno rozmącone
- 1 op. małych, okrągłych biszkoptów
- dobra wódeczka do namaczania biszkoptów
Biszkopt: wbij całe jajka do miski, miksuj na średnich obrotach, co jakiś czas dosypując cukier. Miksuj tak długo, aż masa zgęstnieje, nabierze kremowej, prawie białej konsystencji. Dodaj proszek do pieczenia, stopniowo dosypuj mąkę, stale miksując na wolnych obrotach. Na sam koniec wsyp mak. Im dłużej będziesz miksować masę biszkoptową, tym więcej nabierze pęcherzyków powietrza, a upieczony biszkopt będzie puszysty i wyrośnięty. Masę przelewamy do uprzednio wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą/mąką blaszki. Pieczemy w temperaturze 170°C z termoobiegiem przez 20-30 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów, a sprawdzając patyczkiem - patyczek będzie suchy. Biszkopt odstawiamy do ostudzenia, zbieramy zewnętrzną skórkę ciasta.
ja znam podobne ciasto, nazywa sie Cycki Murzynki, ale piecze sie placek z bialek i maku, na to daje sie mase budyniowa, na to biszkopty i polewa sie polewa, a na srodku kazdego biszkopta kadzie sie jeden rodzynek.
OdpowiedzUsuńTwoje jest podobne i chetnie bym sprobowala takiej wersji bo wyglada smakowicie:)
Cycki na komunie, no ladnie... ;)
OdpowiedzUsuńWygladaja przebosko!
pamiętam to ciacho;) i ta jego rozbrajająca nazwa. smaku niestety już nie pamiętam, ale utkwiło mi w głowie przez swój wygląd, no i dźwięczną nazwę;D
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie podoba, zapisuje i z pewnoscią wykorzystam. Wygląda przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńMój przepis na cycki murzynki trochę się różni od Twojego, ale na pewno jest tak samo smaczny.Biszkopt jest makowo-kokosowy, a zwieńczeniem każdego biszkopcika jest rodzynka :)
OdpowiedzUsuńmoja mama robi to ciasto, bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńPamiętam, że kiedyś było to moje ulubione ciasto pieczone przez moją babcię! jednak już dawno nie miałam okazji go spałaszować ;) fotki prze apetyczne aż ma się ochotę ukroić kawałek ;) zapisuję zatem przepis i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcieszę się niezmiernie, że cycki Wam się spodobały :D w oryginale biszkopty również miały zdobić rodzynki... ale już sobie je podarowałam :P
OdpowiedzUsuńpyszne jest to ciasto :) akurat niedawno miałam okazję spróbować :)
OdpowiedzUsuńTeż mam przepis na to ciasto. Przepisałam go kiedyś z pożółkłego zeszytu mojej Mamy i przyznaję Ci rację - to ciasto z długimi tradycjami ;)
OdpowiedzUsuń