poniedziałek, 18 czerwca 2012

Miłosna krajanka rabarbarowo-truskawkowa

Miłość od pierwszego wejrzenia trafia się rzadko. Często nie idzie w parze z głębszym poznaniem. Czasami zaczyna zgrzytać, a my zastanawiamy się - dlaczego? Często zatem obdarzamy kogoś miłością po głębszym poznaniu, wymianie poglądów, hierarchii wartości. Niektóre smaki również tworzą nierozerwalne połączenia. Związek rabarbaru z truskawkami jest prawdziwą miłością od pierwszego wejrzenia. Jest to miłość wyjątkowa, ponieważ jest dozgonna. Tutaj nie ma rozczarowania. Magia smaków zostaje zachowana do ostatniego okruszka. Zawsze. W każdej słodkiej postaci. Podaję przepis Marthy Stewart -klik- na blaszkę o wymiarach 23cm x 27cm, z lekką modyfikacją proporcji oraz zamianie mąki na bezglutenową
Kruszonka:
  • 6 łyżek masła, rozpuszczonego (dałam około 60 g)
  • 1 szkl. mąki bezglutenowej (u nas mix.C)*
  • 1/2 szkl. jasnego cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki soli
Ciasto:
  • 225 g rabarbaru
  • 225 g truskawek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 szkl. mąki bezglutenowej + 1/4 szkl. do owoców (u nas mix.C)*
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej (w oryginale 115 g)
  • 1 szkl. białego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii/lub op. cukru waniliowego
Zacznij od przygotowania kruszonki: do miski wlej rozpuszczone masło, wsyp cukier i sól. Dodawaj stopniowo mąkę, mieszając za pomocą drewnianej łyżki lub widelca, aż uzyskasz formę kruszonki. Początkowo gęsta mikstura nabierze kruchości, wskutek rozcierania kruszonki o ścianki miski.
***
Przyznaję, że początkowa masa mnie zniechęcała (po raz pierwszy przygotowywałam tak kruszonkę), jednak z nadmiarem mąki nabrała charakterystycznej formy. Kruszonkę schowaj do lodówki.
***
Rabarbar i truskawki wymyj, w pierwszych odetnij liście i końcówki, drugie pozbaw szypułek. Rabarbar pokrój w kostkę, truskawki w plasterki (3-4 plasterki z truskawki). Owoce wymieszaj w misce dodając cukier trzcinowy oraz 1/4 szkl. mąki, odstaw.
W osobnej misce przygotuj ciasto: za pomocą miksera utrzyj miękkie masło z cukrem, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Wbij jajka, dwa na raz, wanilię, zmiksuj. Wreszcie dodaj mąkę, całość porządnie zmiksuj. Otrzymasz gęste ciasto.
Blaszkę wysmaruj odrobiną masła, wyłóż papierem do pieczenia (lub obsyp bułką tartą/mąką). Przełóż ciasto do blaszki - będzie na tyle gęste, że będziesz potrzebować łyżki. Na cieście rozłóż równomiernie owoce, po czym posyp całość kruszonką.
Piecz w temperaturze 180°C przez 45-50 minut, lub aż do wyraźnych rumieńców ciasta i kruszonki. Ciasto ostudź. Możesz również podawać z bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Wiem, że to nie zabrzmi skromnie, ale dawno nie jadłam tak dobrego domowego ciasta. Ani nie piekłam :-) Dlatego cieszę się, że to wyszło! Mimo sporej ilości owoców - bez zakalca, kruche, pulchne.
Jestem bardzo zadowolona z przepisu, tym bardziej, że podmieniłam mąkę na bezglutenową ;-) Ciasto jest słodkie z tradycyjnie wspaniałą kompozycją owoców. Delikatnie maślane. Pięknie pachnie, cudnie smakuje i szybko znika :-) Musisz po prostu je upiec!

Pozdrawiam Was cieplutko z Gdyni!

Oryginalny przepis przewiduje użycie mąki pszennej, dlatego zapraszam wszystkich do upieczenia krajanki. Niech będzie pysznie :-)

... A czy Ty wierzysz w miłość od pierwszego wejrzenia? A Może Ci się przytrafiła? :-)

Przepis dodaję do akcji:
Truskawki 2012

Ps. 23 czerwca krajanka królowała na Dzień Taty :-) Chociaż była tylko truskawkowa :-) Smakowała na tyle, że zostały 3 kawałki z dużej blachy :D to się nazywa dobre ciasto!

24 komentarze:

  1. O tak, rabarbar i truskawka to naprawde dobrana para :) Krajanka wyglada oblednie!
    A w milosc od pierwszego wejrzenia nie wierze. Wierze w zauroczenie od pierwszego wejrzenia, ale wychodze z zalozenia, ze prawdziwa milosc wymaga poznania drugiej osoby. A na to trzeba czasu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. osobiście zgadzam się ze wszystkim, co napisałaś :)

      Usuń
  2. Zjadłabym... Pięknie wygląda, tak kusząco, apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ah taki wakacyjny duet chciałabym mieć na talerzu codziennie! Krajanka musiała być boska :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też :) już jutro robię krajankę po raz kolejny ;)

      Usuń
  4. Świetne ciasto:) ja też kocham połączenie rabarbaru i truskawek :)
    Pozdrowienia ciepłe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem Majanko, że lubisz :* zauważyłam :) ja też pozdrawiam!

      Usuń
  5. Kurczę, muszę przyznać, że miłość od pierwsze wejrzenia zdarza mi się bardzo często. W stosunku do jedzenia ;) Odnośnie człowieka - tylko raz :) i trwa do dziś :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba właśnie takie ciasto lubię latem najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobrze jest upiec takie czy inne ciacho z truskawkami, póki trwa ich sezon ;)

      Usuń
  7. Cudownie wspaniała krajanka miłosna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prawdziwe milosne polaczenie smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowności. Nie mogłabym chyba być w pobliżu tego ciasta, bo zjadłabym sporą większość bo tak wspaniale wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas na dzień Taty poszła prawie cała blaszka :D pewnie lubisz i truskawki i rabarbar, a wtedy faktycznie dużo byś zjadła :)

      Usuń
  10. Jak ja uwielbiam rabarbar pod kruszonką! Istna bajka:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.