piątek, 27 sierpnia 2010

Placek jabłkowy z orzechową kruszonką

Każdy z nas posiada przepis na szybkie, domowe ciasto z owocami. My również :-) Troszkę pozmieniałam babciny przepis, ze względu na dietę bezglutenową. Jabłka można zastąpić gruszkami lub śliwkami. Cisto wspaniale komponuje się z orzechową lub migdałową kruszonką. Podaję przepis na blaszkę o wymiarach 20cm x 25cm.
Ciasto:
  • 180 g mąki bezglutenowej (f. Schar, Mix C; ze zwykłej pszennej też wyjdzie)
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub 1 op. budyniu waniliowego)
  • 1 płaska łyżeczka gumy guar (można pominąć)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g białego cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g margaryny
  • 2 jajka
  • 150 ml śmietany 30% (lub ukwaszonej 18%)
  • 2-3 jabłka
Kruszonka orzechowa:
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki białego cukru
  • 1 łyżka twardego masła
  • garść orzechów włoskich
Margarynę rozpuść w rondlu, ostudź. Następnie utrzyj ją z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera. Dodaj jedną szklankę mąki, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, gumę guar (tylko w przypadku wypieku bezglutenowego), jaja, zmiksuj, dosyp resztę mąki, ponownie zmiksuj. Na sam koniec dodaj ok. 150 ml śmietany 30%, zmiksuj. Ciasto będzie gęste.
Blaszkę wysmaruj margaryną, obsyp bułką tartą. Przełóż masę za pomocą łyżki.
Przygotuj kruszonkę: wsyp do miski mąkę, cukier, pokrojone w kostkę masło. Wszystko wymieszaj ręką, rozcierając masło w palcach, formując okruszynki. Na koniec dodaj rozdrobnione orzechy (utłucz je wałkiem lub posiekaj ostrym nożem).
Jabłka obierz i pokrój w plasterki. Rozłóż je na cieście, jedno za drugim, lekko wciśnij w ciasto. Posyp kruszonką. Piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka i rumieńców ciasta. Sprawdź po upływie 35 minut, bo może ciasto już odejdzie od brzegów blaszki i będzie gotowe. Smacznego!
Placek jest stosunkowo niski (myślę jednak, że wystarczający do podanej ilości owoców), z nutką wanilii. Ze względu na mąkę bezglutenową, jest odrobinę kruchy. Uwielbiamy go z kleksem bitej śmietany :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014