Każdy z nas posiada przepis na szybkie, domowe ciasto z owocami. My również :-) Troszkę pozmieniałam babciny przepis, ze względu na dietę bezglutenową. Jabłka można zastąpić gruszkami lub śliwkami. Cisto wspaniale komponuje się z orzechową lub migdałową kruszonką. Podaję przepis na blaszkę o wymiarach 20cm x 25cm.
Ciasto:
- 180 g mąki bezglutenowej (f. Schar, Mix C; ze zwykłej pszennej też wyjdzie)
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub 1 op. budyniu waniliowego)
- 1 płaska łyżeczka gumy guar (można pominąć)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g białego cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g margaryny
- 2 jajka
- 150 ml śmietany 30% (lub ukwaszonej 18%)
- 2-3 jabłka
Kruszonka orzechowa:
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki białego cukru
- 1 łyżka twardego masła
- garść orzechów włoskich
Przygotuj kruszonkę: wsyp do miski mąkę, cukier, pokrojone w kostkę masło. Wszystko wymieszaj ręką, rozcierając masło w palcach, formując okruszynki. Na koniec dodaj rozdrobnione orzechy (utłucz je wałkiem lub posiekaj ostrym nożem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.