piątek, 13 sierpnia 2010

Tarta owocowa z twarożkiem

...trwało lato... godzina 19... siedząc na oparciu kanapy, wpatrzona w ekran telewizora, zajadałam się gruszkami... oglądałam wieczorynki :-) minęły lata, oprócz wspomnień pozostał ulubiony smak gruszek... dziś wykorzystałam gruszki jako jeden ze składników letniej tarty z owocami. Przepis na ciasto udoskonalałam wedle uznania, natomiast przepis na krem pochodzi z książki Johna Ayto pt. „A Gourmet's Guide: Food and Drink From A to Z” (na blaszkę do tarty o średnicy ~25 cm)
Ciasto:
  • 210 g mąki pszennej (1 i 1/2 szkl.)
  • 50 g cukru (1/4 szkl.)
  • szczypta soli
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej (pół kostki)
  • 1 jajko
Krem twarożkowy:
  • 0,5 kg twarogu do sernika o smaku waniliowym (używam firmy Delfiko)
  • 100 g białej czekolady  
  • 60 ml kwaśnej śmietany (3 duże łyżki stołowe) 
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Rozsyp mąkę, cukier, sól. Masło pokrój w kostki, rozbij jedno jajko. Ze wszystkich składników szybko zagnieć ciasto. W przeciwnym razie możesz otrzymać twardy spód tarty po upieczeniu. Z ciasta uformuj kulkę, zawiń folią i wstaw do lodówki na co najmniej 40 minut.
Blaszkę wysmaruj margaryną, obsyp bułką tartą. Rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość kilku mm oraz średnicę większą o kilka cm niż blaszka do tarty. Postaraj się, aby ciasto nie przerwało się. Jeśli natomiast ciasto będzie za cienkie i zacznie się przerywać w trakcie wałkowania, zagnieć kulkę raz jeszcze i rozwałkuj ponownie. Łatwym sposobem sprawdzenia wielkości warstwy rozwałkowanego ciasta jest odwrócenie blaszki i ułożenie jej nad warstwą placka. Wyłóż blaszkę ciastem (możesz pomóc sobie wałkiem, nawijając delikatnie na niego ciasto). Dociśnij ciasto w brzegach formy, wystające brzegi ciasta zawiń do środka formując grubszy brzeg tarty. Ciasto ponakłuwaj widelcem.
Następnie rozłóż folię aluminiową na ciasto oraz rozsyp groch na całą powierzchnię. Zapewniasz w ten sposób równomierne pieczenie ciasta bez powstawania pagórków. Piecz 20 minut w temperaturze 200°C. Kiedy brzegi zarumienią się, zdejmij folię z grochem i piecz jeszcze 10 minut. Po upieczeniu – ostudź.
W trakcie pieczenia spodu do tarty możesz przygotować krem. Rozpocznij od rozpuszczenia białej czekolady w garnuszku na małym ogniu. Ubij twarożek aż będzie gładki (max. 2 minuty), dodaj ostudzoną płynną czekoladę. Następnie dodaj kwaśną śmietankę oraz olejek, cały czas ubijając na małych obrotach. Masa ma być jednolita, aksamitna, o smaku waniliowym.
Schłodź ją w lodówce przez co najmniej 10 minut, po czym rozłóż na spód od tarty, Udekoruj owocami wedle uznania.
Gotową tartę chłodź w lodówce przez minimum godzinę. W przypadku takich owoców jak gruszki czy brzoskwinie warto je skropić sokiem z cytryny, żeby zapobiec zbyt szybkiemu ciemnieniu owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.