wtorek, 15 marca 2011

Nuggetsy Nigelli kochają jogurt naturalny

 
Przepis na pewno jest Wam znany. Pomysł na nuggetsy pochodzi od dziewczyn z pracy. Natomiast połączenie składników iście Nigellowe ;-) Z jednej strony kurczak, z drugiej zaś - krakersy. Czy to w ogóle może smakować? Może! Ale sekret tak przyrządzonego kurczaka wcale nie tkwi w krakersach :P
Składniki:
  • duża podwójna pierś z kurczaka (dałam dwie :-)
  • 1 szkl. maślanki/jogurtu naturalnego/kefiru (użyłam jogurt)
  • 1 duża paczka słonych krakersów (użyłam Lajkonika)
  • sól i pieprz do smaku (można dodać przyprawę do kurczaka)
Sos czosnkowy:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 4-6 łyżek majonezu
  • 1-2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2-3 łyżeczki koperku (opcjonalnie; najlepszy będzie świeżo siekany, chociaż ja akurat użyłam sproszkowanego)
  • sól i pieprz do smaku (użyłam sól czosnkową, którą znalazłam w szafce :-)
W oryginale znajduję amerykańskie krakersy Ritz'a. Natomiast w moim miastku mama łatwo znajduje krakersy Lajkonika :D I chociaż nie miałam okazji jeść Ritz'owych nuggetsów, sądzę i wierzę, że nasz Polski Lajkonik nadaje się idealnie. Myślę również, że nadadzą się krakersy każdej innej firmy, lekko solone. Do przepisu podchodzę z dystansem, "bo jak to będzie smakować?". Smakuje wyjątkowo dobrze, chociaż przyznam szczerze, że nie wyczuwam diametralnej różnicy pomiędzy panierką z krakersów a tradycyjną panierką z bułki tartej. W czym zatem tkwi sekret? Sekret Nigellowych nuggetsów tkwi w wielogodzinnym marynowaniu mięsa w jogurcie naturalnym  :-)
Pierś z kurczaka kroimy w paski/kostkę o średniej wielkości. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli preferujecie - to również przyprawą do kurczaka. Mięsko przekładamy do miski (lub woreczka foliowego) i zalewamy jogurtem naturalnym (lub jak w oryginale - maślanką), dokładnie mieszamy aby jogurt pokrył mięsko. Pojemnik przykrywamy folią aluminiową, odstawiamy na max. 2 doby do lodówki (marynowałam 1 dobę). Następnego dnia, kruszymy krakersy na bardzo drobny miał (kruszę krakersy w woreczku foliowym, następnie tłukę wałkiem :D), w którym panierujemy mięso. Nuggetsy albo smażymy na patelni na złoty kolor, obracając je co jakiś czas, albo układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180°C, piekąc tak długo, aż się zarumienią.
Sosik natomiast, równie prosty, w miseczce mieszamy wszystkie składniki, et voila :-)

Co jest najważniejsze w całej tej zabawie z nuggetsami? Otrzymane kawałki mięska są KRUCHE. Sposób marynowania mięsa w maślance zaintrygował mnie. Dlaczego tak się dzieje? Wszystko zawdzięczamy obecności kwasu mlekowego, który przedostaje się do mięsa w trakcie marynowania. W utworzonym przez nas kwaśnym środowisku, w mięsie dochodzi do enzymatycznego rozkładu białek na prostsze substancje białkowe, łatwiej przyswajalne. Struktura kolagenu (białka tkanki łącznej mięsa, odpowiedzialnego za elastyczność oraz odpowiednie napięcie) ulega zniszczeniu w środowisku kwaśnym, dzięki czemu mięso w trakcie pieczenia/gotowania/duszenia ulega zmiękczeniu, nabiera kruchości, soczystości, jak również innego smaku i zapachu. W celu uzyskania kruchości mięsa możemy stosować właśnie maślankę, jogurt naturalny, kefir, czy wreszcie samo mleko :-) 

Ja już wiem, że przy każdej następnej okazji będę właśnie tak marynować mięso. Spróbujcie również :-) Kruchość i soczystość powalająca! I moje wielkie ukłony w kierunku Nigelli :-)


NIEDZIELA, 27 MARCA 2011

Ponieważ wiele osób wspominało mi o przygotowaniu nuggetsów w wersji pieczonej, postanowiłam wypróbować ten sposób. Tym razem pokrojone w paski kawałka kurczaka obsypałam dodatkowo przyprawą "18 ziół Ojca Mateusza", po czym marynowałam 2 dni w jogurcie naturalnym. I muszę przyznać, że wyjątkowo zachęcająco pachniało mięsko już podczas panierowania w pokruszonych krakersach.
 
Następnie, kawałki mięska ułożyłam na blaszce, skropiłam olejem i  piekłam je około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż do wyraźnego zarumienienia (przełożyłam je na drugą stronę po upływie 15 minut). Wyjątkowo długo się piekły... Na pewno dłużej aniżeli smażone.
 
Jakie wszyły i czym się różnią od wersji smażonej? Niewątpliwie są bardziej suche, ale i chrupiące (panierka nie nasiąka tą odrobiną oleju). Żadnej innej różnicy nie odczułam. Są równie soczyste i kruche ;-)

13 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie. Zgadzam się, że kurczak marynowany w jogurcie jest świetny w smak

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię kurczaka w niekonwencjonalnych panierkach. Krakersowa może niezbyt zdrowa, ale zawsze to nowy smak w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. taki klasyk w nowej odsłonie to brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz czytam o takim sposobie marynowania. Świetny pomysł na skruszenie mięsa.
    Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robię mieszankę krakersów z płatkami kukurydzianymi (zgniatam je na drobniejsze. też jest pyszne. Najbardziej dzieciaki wyjadają panierkę. Nie smażę ich tylko piekę 20 minut. do tego często podaję krwawe ziemniaczki, też pokazywane przez Nigellę. Piecze się ziemniaki w mundurkach, potem kroi na połówki, wybiera trochę miąższu łyżeczką. wybrany miąższ łączy się z mozarellą i keczupem, nakłada do ziemniaczanych miseczek i do pieca razem z kurczakiem, też 20 minut. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię patrzeć na to, jak Nigella gotuje. Nie jestem zwolenniczką jej pzepisów, ponieważ są trochę tłustawe, jednak ją samą uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Koniecznie muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. przepysznie wygladaja:) miesko takie soczyste... mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale mi smaka narobiłaś... a tu spać trzeba iść, a nie jeść... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nuggetsów już nie ma :P od wczoraj marynuję mięso w śmietanie, zobaczymy co z tego wyjdzie i podzielę się z Wami nowiną ;-)

    Noelko: świetny pomysł z płatkami kukurydzianymi, byłaby super wersja bezglutenowa (bez krakersów, bo nie jadłam jeszcze krakersów bezglutenowych), muszę tak wypróbować i ukochać nimi Kogoś ;-) Smażę zawsze w małej ilości oleju, takiej, żeby się nie przypaliły :P ale pieczone i tak pewnie będą mniej tłuste :-) A te krwawe ziemniaczki! o rety rety :-) fajnie, że napisałaś :-)

    wszystkim bardzo dziękuję za komentarze i pozdrawiam Was cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczne sa te nuggetsy :) Na pewno by bardzo posmakowaly mojemu Malemu. I podejrzewam, ze nie tylko jemu :))

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014