Jesień pachnie śliwkami. Moja pachnie też cynamonem. Na dzisiaj autorski przepis na szybkie muffinki, słodkie z nutką cynamonu i przypieczonymi płatkami migdałów. Dawno nie jadłam tak smacznych muffin. Z podanych proporcji wyszło mi 9 muffinek.
Składniki:
- 1 szkl. mąki tortowej
- 1/2 szkl. białego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 op. cukru waniliowego
- 200 ml gęstej śmietanki 18%, np. kwaśnej
- 70 g rozpuszczonej margaryny
- 1 jajko
- 4-5 śliwek pokrojonych w kostkę
- 2-3 łyżki płatków migdałowych, opcjonalnie
W jednej misce wymieszaj składniki suche, tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cynamon. W drugiej, większej misce roztrzep jajko, dodaj ostudzoną rozpuszczoną margarynę, śmietankę. Dodaj składniki suche do mokrych. Całość dokładnie wymieszaj łyżką do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji ciasta.
Na sam koniec dodaj pokrojone w kostkę śliwki, zamieszaj. Blaszkę na muffinki wysmaruj margaryną i obsyp bułką tartą lub wyłóż papilotkami. Do każdego otworu nałóż max. 2 łyżki ciasta - po sam górny brzeg otworu. Każdą przyszłą muffinkę posyp płatkami migdałów.
Piecz w temperaturze 200°C przez 25-30 minut lub aż do tzw. suchego patyczka. Muffinki powinny pięknie wyrosnąć, delikatnie popękać i mocno się przyrumienić.
Smacznego!
Muffinki należą do najprostszych i najsmaczniejszych małych przyjemności. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką, wstawić do pieca, po czym zajadać się jeszcze ciepłymi. Śliwka wspaniale współgra tutaj z cynamonem. No i ten zapach i smak przypieczonych płatków migdałowych. Pycha!
Wyglądają obłędnie! Pyszny skład. zabieram się za nie w weekend. Zastanawiam się tylko czy nie można by upiec z podanego przepisu po prostu ciasta w keksówce zamiast muffinków... wyjdzie?
OdpowiedzUsuńKicia
Przyznam Ci, że te mufinki były jednymi z najlepszych jakie zrobiłam! Po prostu pyszne! Myślę, że ciasto powinno upiec się w małej keksówce, przy czym warto sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone - 25 minut może być za krótko. Spróbuj!
Usuń