poniedziałek, 25 lipca 2011

Ciasto toffi z solonym karmelem i orzeszkami ziemnymi. Nominacja :)

Jakiś czas temu dostałam zamówienie na ciasto z kajmakiem :) Postawiłam na biszkopt przełożony delikatnym kremem na bazie serka mascarpone z dodatkiem orzeszków ziemnych. Do tego solony kajmak w celu przełamania słodyczy ciasta. Podaję przepis autorski na blaszkę o wymiarach 20cm x 25cm
Składniki:
  • 3/4 szkl. mąki bezglutenowej (użyłam mix.C, firmy Schar)
  • 4 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • puszka kajmaku (użyłam gotowej masy krówkowej)
  • orzeszki ziemne (ilość wedle uznania)
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g czekolady + 2 łyżki mleka = polewa
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli. Żółtka zaś ubijamy z cukrem, otrzymując gęstą, jasną, kremową masę. Następnie, do masy żółtkowej dosypujemy przesianą mąkę, mieszamy mikserem na małym obrotach. Na koniec dodajemy ubite białka. Całość powolutku mieszamy łyżką. Blaszkę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą, wylewamy masę biszkoptową. Pieczemy w temperaturze 160-170°C przez 20-25 minut (aż do tzw. suchego patyczka).
Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. Kremówkę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy partiami do ubitego serka mascarpone. Solone orzeszki siekamy za pomocą blendera, część dodajemy do kremu, mieszamy. Masę krówkową przekładamy do garnuszka, gotujemy krótko na małym ogniu otrzymując jednolitą masę, wsypujemy 1.5-2 płaskie łyżeczki soli.
Spód ciasta smarujemy 1/3 części solonej masy krówkowej, posypujemy posiekanymi orzeszkami. Następnie nakładamy warstwę kremu, którą przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wierzch ciasta polewamy pozostałą częścią solonego kajmaku, posypujemy obficie siekanymi orzeszkami. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z niewielką ilością mleka, po czym polewamy nią wierzch ciasta tworząc czekoladowe nitki.
Ciasto chłodzimy w lodówce przez min. 2 godziny. Nie sądziłam, że wyjdzie tak dobre. Chociaż z perspektywy smaku, dodałabym więcej soli do kajmaku ;) Ciasto jest delikatne, krem pysznie śmietankowy z drobinkami orzeszków. Najbardziej podobają mi się chrupiące orzeszki :) Polecam wszystkim wielbicielom słodko-słonych wypieków ;) Smacznego! 
*** 
Otrzymałam od Maggie nominację One Lovely Blog Award, za którą bardzo dziękuję :)
Kolejnym krokiem jest napisanie kilka słów o sobie oraz nominacja 16tu szczęśliwców :D

Zasady:
1. Umieszczamy u siebie link do bloga osoby, ktora nas nominowała.
2. Wklejamy logo na swoim blogu.
3. Piszemy 7 rzeczy o sobie.
4. Nominujemy kolejne 16 osób informując je o tym poprzez komentarz na ich blogach.

Cała prawda i tylko prawda o mnie:

1. Jestem zodiakalnym lwem, numerologiczną trójką, i chociaż nie wierzę ani w horoskopy, ani w numerologię, o dziwo znaczna część opisu charakteru się zgadza.
2. Mój wybuchowy temperament miesza się z nadmierną wrażliwością.
3. Fascynują mnie dalekie podróże, chociaż ciągle boję się latać ;)
4. Nie wierzę, że ludzie są łagodni z natury, i że każdy zasługuje na drugą szansę.
5. Czasami oszukuje samą siebie, że nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych.
6. Uwielbiam czytać książki, słuchać jazzu, grać na Wii oraz spacerować z Połówkiem.
7. Jestem uzależniona od miłości, internetu, blogowania i wszystkiego, co słodkie :)

Moje nominacje:
1. Bea :)
2. Bayaderka
3. Polka z Around the Kitchen Table
4. Anna-Maria z Kucharni
5. Ewelajna z Kuchni pełnej Smaków
6. Ania z Green Plumsss
7. Śliwka i Tosia z Burczy mi w Brzuchu
8. Pani Beata Lipov z Lawendowego Domu
9. Blue Megi z Rogalika
10. Atria z Ziołowego Zakątka
11. Tatter z Piekarni
12. Majka z Kalejdoskopu Kulinarnego
13. Iwonka z Escapade Gourmande
14. Kasia z Gotowanie Cieszy
15. Darsi z Kolorowego Zacisza
16. Kociaki z Koty2

Śledzę wiele blogów i gdybym tylko mogła, wyróżniłabym znacznie więcej osób. W istocie nie wiem, kto rozpoczął tę zabawę i ustanowił zasady, nie mniej bardzo mi miło, że mogę wziąć w niej udział :) Wszystkich nominowanych zapraszam do zwierzeń ;)
Pozdrawiam Was cieplutko i życzę samych sukcesów, nie tylko kulinarnych ;)

26 komentarzy:

  1. Wspaniałe to ciasto. Z rodzaju moich ukochanych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda mega apetycznie, piszę się na jeden kawałek tego pysznego wypieku !:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasto ,i jakie nieskomplikowane w pracy ,bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Kasiu!! Bardzo mnie zaskoczyłaś i cieszę się, że mój blog nie jest Ci obojętny :) Ja też jestem zodiakalnym lwem ;) Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo po kociemu Ci Kasiu dziękujemy!!! Jesteśmy przeszczęśliwi, że czasem jesteś gościem u Kotów 2:) Gorąco pozdrawiamy i ścisakmy!!! miau miau :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Katarzyno, wcale sie nie oszukujesz - z tymi rzeczami niemozliwymi to najprawdziwsza prawda! No bo popatrz: wlasnie wrocilam z przerwy na lunch, najedzona po kokarde, a tu takie ciasto - i znow chce mi sie jesc. Niemozliwe? A jednak :)
    Lew, powiadasz? To i urodziny pewnie niedlugo?

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniałe ciacho, zapisuję sobie bo lubię takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kasiu pięknie dziękuję :) Niezmiernie mi miło :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratuluje wyroznienia i dziekuje, ze o mnie pomyslalas! Nie obiecuje, ze sie na ten temat rozpisze ;) ale i tak raz jeszcze bardzo serdecznie dziekuje :)
    A ciastem poczestuje sie do jutrzejszej, porannej kawy :)

    Pozdrawiam serdezcnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. dziękuję serdecznie za nominację :) bardzo mi miło, że do mnie zaglądasz, pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo dziękuję za wyróżnienie:) To moje pierwsze kiedykolwiek, jest mi niezwykle miło! Nie obiecuję, że nominuję 16 osób, ale postaram się napisać kilka słów o sobie przy okazji następnego postu:)

    OdpowiedzUsuń
  12. piękne!! jest tak późno a ty mi zrobiłaś taką ochotę na coś słodkiego:) ale to smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  13. Poezja.......wpadłam do Ciebie z poranną kawką, a tu takie wspaniałości! Na pewno wyprubuję przepis -rewelacyjnie się zapowiada mmmmmmm
    Za wyróżnienie dziękuję śliiiiicznie :***** Posyłam buziaki słodkie jak Twoje ciaaaacho!

    OdpowiedzUsuń
  14. dziękuję Wam za miłe słowa :) ciacha już nie ma :D

    Maggie, tak, urodziny niedługo ;) starość nie radość :P

    OdpowiedzUsuń
  15. oj ale super ciacho, właśnie szukam czegoś dużego bo w piątek będzie u mnie chmara gości urodzinowych, myślę, że to jest to !!! :))

    OdpowiedzUsuń
  16. pycha! wyobrażam sobie ten niesamowity smak... koniecznie muszę spróbować :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Nominuję Cię do zabawy "One Lovely Blog Award": http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com/2011/07/wyroznienia.html Jeśli byłaś już nominowana to potraktuj to jako fakt, że lubię zaglądać do Ciebie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. fantastyczne ciacho, zdecydowanie moje klimaty. Blog boski, zostaję tu na dłużej:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Widzę, że otrzymałaś już wyróżnienie w ramach akcji One Lovely Blog Award. Ale nic to, ja też Cię wyróżniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kasiu, właśnie odkrywam Twojego bloga i muszę przyznać, że jest niesamowity. To raj dla wszystkich, którzy z pewnych względów nie mogą jeść określonych produktów ale także dla tych, którzy chcą jeść zdrowej lub też po prostu inaczej. Wspaniałe przepisy i zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  21. Aurro, ciekawe co zrobiłaś na urodziny :P

    maamusi, no koniecznie :)

    shinju, dziękuję Ci :) już dziękowałam w następnym poście, ale widzę, że w komentarzach też mam tyły ;)

    Maugustyno, dziękuję :) cieszę się, że dołączyłaś :)

    Loriel, dziękuję za wyróżnienie :)

    Kubełek Smakowy, bardzo mi miło czytając Twoje słowa, dziękuję :o)

    OdpowiedzUsuń
  22. Kasiu, bardzo dziękuję za wyróżnienie! Dostać je od Ciebie, której prawie nie komentuję... było niezwykłą niespodzianką - od dziś się poprawiam(a właściwie już od jakiegoś czasu...:))

    OdpowiedzUsuń
  23. Kasiu,
    bardzo Ci dziekuje i zycze wspanialego cieplego weekendu:-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ewelajno, Agnieszko , zasłużyłyście :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Kasiu- melduję, iż wykonałam ciasto :) Co prawda karmelu nie soliłam (bo jak mi się sypnęło za pierwszym razem- chyba ze 2 stołowe łyżki :D to aż buzię wykręcało w drugą stronę:)), tylko dodałam solone orzeszki. Ciasto pyszne, efektowne, dziękuję za przepis i pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014