czwartek, 29 września 2011

Tajska zupa z dyni

Uwielbiam orientalne klimaty. Jest to moja pierwsza potrawa z dyni, druga zaś wirtualna wyprawa do Tajlandii :-) kulinarna oczywiście. Bardzo prosty i szybki obiad. Łączy w sobie rewelacyjny smak dyni z ostrym, charakterystycznym smakiem czerwonej pasty curry. Podaję troszkę zmodyfikowany przepis na 4 porcje ze strony Thai food with mali

Składniki:

  • 1 mała dynia (użyłam odmiany Hokkaido)
  • 165 ml mleka kokosowego
  • 500 ml bulionu lub wody
  • 2-4 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • 1/4 papryczki chilli (wedle uznania)
  • sól i pieprz do smaku (wedle uznania)
  • mały pęczek kolendry (zastąpiłam pietruszką)

Przekrój dynię na pół, wydrąż miąższ (usuń pestki). Ponieważ moja dynia była twarda, przekroiłam ją na ćwiartki, obrałam skórkę, po czym pokroiłam w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę/olej, zmniejsz grzanie do minimum, dodaj 2 łyżki pasty curry (uwaga: strasznie pryska), po czym dorzuć pokrojoną dynię.
Całość smaż krótko na małym ogniu (może być pod częściowym przykryciem), często mieszając (~3 min.). Dolej mleko kokosowe, zamieszaj. Wreszcie zalej całość 2-ma kubkami gorącego bulionu (aby płyn zakrył dokładnie warzywa), przykryj pokrywką, gotuj do miękkości dyni, po czym przełóż ją do blendera,
zmiksuj na jednolitą masę. Bulion przelej do garnka, dolej otrzymane dyniowe puree. Zupę zagotuj, dopraw solą, pieprzem i/lub pokrojoną drobno papryczką chilli.
Smacznego!
Jeśli preferujesz łagodniejsze smaki, pomiń paprykę. Podaj zupę ze świeżo posiekaną kolendrą. Ja niestety miałam problem ze znalezieniem zielska w domu, prócz resztek świeżej bazylii oraz suszonej pietruszki ;-) Zostały zatem wykorzystane, a zupa szybko zjedzona :-)

Przepis dodaję do akcji:

10 komentarzy:

  1. Kasiu, ta zupa musi byc pyszna! Wpraszam sie jutro na obiad :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  2. zauberi, no dla nas również :)

    Doctor, zdecydowanie to jest TO!

    majeczko, zapraszam zapraszam :-)

    noblevo, ciesze się, że zupka trafia w Twój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu, wspaniała zupa i takie piękne ciepłe kolory! Bardzo mi się podoba!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też uwielbiam orientalne smaki, dlatego zupa spodobała mi się od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anno-Mario, dziękuję :)

    burczymiwbrzuchu, ciesze się :) nie ma jak orientalne klimaty ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. robię podobnie, ale dodaję 2 cebule dymki, ząbek czosnku i trochę sosu sojowego. Dynię smaęże na kilku kroplach oleju sezamowego. Oprócz pasty curry dodaję pestki z chilli suszone. Część dyni po ugotowaniu odkładam, resztę miksuję, dodaję na końcu mleko kokosowe plus bialutki ryż do miseczek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimie, witaj! cieszę się, że robisz podobną zupkę. Każdy z nas wykorzystuje inny przepis, ale jednocześnie mamy na pewno pyszne dania :) dziękuję za Twój komentarz. Proszę jednak na przyszłość o pozostawienie nicku czy imienia, ponieważz reguły nie publikuję niepodpisanych komentarzy. Poza tym, milej nam będzie wymieniać komentarze. Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.