Czasami nachodzi mnie ochota na słodkie ciasto, przygotowane w ekspresowym tempie. Nagle okazuje się, że nie mam tradycyjnej mąki bezglutenowej do pieczenia ciast :D Powstał zatem eksperyment, powtórzony już dwukrotnie :) Wyjątkowo: mix mąki mlecznej oraz migdałowej i zapewniam, że wychodzi rewelacyjne, kruche ciasto migdałowe! Podaję przepis autorski na małą blaszkę o wymiarach 17cm x 24cmSkładniki:
- 1/2 szkl. mąki bezglutenowej mlecznej + 2 łyżki
- 1/2 szkl. mąki migdałowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka gumy guar
- 80 g cukru
- 80 g masła
- 1 jajko
- ~20 dag czereśni drylowanych
- 2 garści posiekanych płatków migdałowych
Kruszonka:
- 3 łyżki mąki mlecznej
- 3 łyżki cukru
- 20 g chłodzonego masła
Warto zacząć od kruszonki:
posiekane uprzednio masło łączymy z mąką i cukrem, ucieramy za pomocą drewnianej łyżki (ja to nazywam dziobaniem ;), albo szybko rozcieramy ręką, odstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy szybkie ciasto: masło topimy w rondelku, studzimy. W misce łączymy suche składniki: mąki, cukier, proszek do pieczenia, gumę guar (dzięki niej, ciasto bezglutenowe nie jest aż nadto kruche i nie rozpada się, polecam ;). Wbijamy jajo, dodajemy tłuszcz. Całość krótko miksujemy, do połączenia składników. Ciasto powinno być w miarę gęste, aby zdołało utrzymać owoce.
Ps. Nad ranem lało, potem zagrzmiało, a teraz świeci piękne słońce! Szkoda tylko, że ciągle się kuruję :-( Gdzie to moje zdrowie uciekło...
Kocham lato za takie właśnie ciasta:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam czereśnie! dużo bardziej je lubię od wiśni, które niby podobne a zupełnie inne w smaku
OdpowiedzUsuńtez tak mam. Nabieram ochoty na coś słodkiego a tu nic nie ma. Najlepsze są takie ekspresowe ciasta (:
OdpowiedzUsuńChętnie bym kawałeczek spróbowała, bo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że wiele z tych najlepszych i najsłynniejszych potraw tak powstało, a może jak coś jest pyszne to potrzebuje takiej historii? Tak, czy siak, na ciasto bym się skusiła z wielką chęcią, uwielbiam takie krajanki :P
OdpowiedzUsuńCzereśnie to moje ulubione owoce! ;) Czy można zrobić to ciasto z normalnej/orkiszowej mąki, a migdałową zastąpić mielonymi migdałami?
OdpowiedzUsuńUściski! :)
wiosenka, ja również :-) wspaniale, że wszystkiego jest pod dostatkiem!
OdpowiedzUsuńaga-aa, a wiesz, że ja też? ja to wręcz za wiśniami nie przepadam... no chyba, że trafiam tylko na słodkie czereśnie ;-)
Danusiu, dobrze jest mieć w zanadrzu taki ekspresowy przepis!
Grażynko, częstuję Cię moja droga kawałkiem, a nawet wieloma, bo a nuż Ci zasmakuje?
burczymiwbrzuchy, ja je lubię, ponieważ robi się bardzo szybko... gorzej, jeśli mi kiedyś eksperyment ciastowy nie wyjdzie :P
Kasiu, oczywiście, że możesz użyć pszennej mąki! Moja Mama takie już piekła :-) polecam mąkę tortową lub krupczatkę. Możesz też zupełnie wyeliminować mąkę migdałową, i posypać ciasto tylko migdałami :-) Będzie równie pyszne! Dodam jeszcze, że moja Mama użyła brzoskwiń, więc spokojnie można zastąpić owoce, gdybyś kiedyś się na nią skusiła, a nie było już czereśni.
Używam małej blaszki bo tylko piekę dla 2ki, ale jeśli masz większą, zwiększ dwukrotnie składniki. Chociaż pod tym adresem Krucha krajanka z borówkami - klik znajdziesz przepis na ciasto krajankę na większą blaszkę. Możesz spokojnie użyć tej bazy na ciasto (z mąką pszenną) i tylko zamienić owoce :-) Pozdrawiam Cię serdecznie!
Bardzo letnia krajanka. I śliczne zdjęcie z kwiatkiem! :)
OdpowiedzUsuńTakie eksperymenty to ja rozumiem! Skusilabym sie na kawaleczek takiego ciasta. A czeresnie sa dobre i basta :)
OdpowiedzUsuńKuchareczko, dziękuję Ci za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuńMaggie, no całe szczęście, że eksperyment się udał :D