niedziela, 17 października 2010

Risotto pomidorowe z owocami morza

Klasyczne włoskie danie z uwielbianym przez mojego S. ryżem, z tą różnicą, że używamy ryżu arborio. Arborio charakteryzuje się szerokimi i pękatymi ziarenkami, które doskonale łącząc się z przyprawami, wchłaniają ich smak. Po raz pierwszy w naszej kuchni zrobiliśmy risotto, które dosłownie pochłonęło aromat owoców morza... Przepis powstał w oparciu o przepis Franka P. Melodii ze strony countryliving.com  (na 4-5 porcji)
Składniki:
  • 1 cebula posiekana
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 szkl. ryżu arborio (zużyliśmy całe opakowanie 400g)
  • 1/2 szkl. białego wina
  • 1 puszka pomidorów (użyłam f. Dawtona, całe bez skórki, 400g z zalewą)
  • 3 szkl. wywaru mięsnego (przygotowałam na szybko z kostki)
  • 1 mała puszka zielonego groszku konserwowego (użyłam f. Bonduelle, 200 g z zalewą)
  • 500 g rozmrożonej mieszanki owoców morza (ilość dla fanów owoców morza, wg nas zdecydowanie za dużo)
  • starty ser parmezan 
  • sól i pieprz do smaku
Niecodziennym zestawieniem, przynajmniej dla mnie, okazała się dzisiaj mieszanka owoców morza, w skład której wchodziły: paluszki krabowe, kalmary, małże oraz krewetki.
W dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę,  dodaj i zeszklij posiekaną cebulkę . Dodaj ryż, mieszaj 1 minutę, po czym wlej białe wino. Całość gotuj do momentu wchłonięcia wina przez ryż, mieszaj. Pokrój w kostkę pomidory, po czym dodaj je do ryżu, wlej 2 szklanki wywaru mięsnego. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, po czym zmniejsz grzanie i gotuj przez 10 minut,  mieszaj zapobiegając przywieraniu. Po upływie wskazanego czasu, w trakcie którego ryż spęcznieje, dodaj owoce morza, groszek oraz pozostałą trzecią szklankę wywaru.
Całość dopraw solem i pieprzem, przykryj przykrywką i duś przez kolejne 10 minut. Patelnię odstaw z ognia, dodaj 2 łyżki masła, wymieszaj. Jeśli nie przeszkadza Ci aromat oraz smak Parmezanu, wsyp kilka łyżek startego sera. Podawaj w miseczkach. Nasze chyba jednak okazały się za głębokie :P
Samo risotto charakteryzuje się dosyć kremową konsystencją. Ugotowany ryż aroborio jest al dente, lekko twardy w środku, rozpływający się na zewnątrz, smaczny. Pomidorowy smak risotto został pochłonięty smakiem owoców morza, oraz naszym zdaniem - niepotrzebnie - serem parmezanem.
Czy komukolwiek smakuje parmezan? Naprawdę??  Kiedy kupiłam parmezan po raz pierwszy, nie pamiętam już po co i do czego, posmakowałam i wyrzuciłam, myśląc, że jest zepsuty. Dzisiaj kupiłam coś, co zostało przetłumaczone "parmezan" po raz drugi i stwierdzam: o niee, poprzedni wcale nie był zepsuty, on jest po prostu niesmaczny! Śmierdzi, a po spróbowaniu pozostawia ohydny posmak w ustach. Nasze kubki smakowe przeszły dzisiaj trudne starcie z pseudo parmezanem... dlatego, jeśli w ogóle chcielibyście wypróbować ten przepis, radzę Wam, użyjcie dobry parmezan, a najlepiej pomińcie ser.
Poza tym, chyba przesadziliśmy z owocami morza. Chyba lubię tylko paluszki krabowe (które nie mają za dużo wspólnego z krabami :P)... Nigdy nie przepadałam za krewetkami, ew. można zjeść kalmary w panierce, ale na małże nie mogę patrzeć (te ostatnie na zdjęciu powyżej... :P a fee chociaż w smaku takie mdłe) Nawet mój S., który nie ma nic przeciwko morskim przysmakom, stwierdził, że 0,5 kg to zdecydowanie za dużo. A może to ten ser? :D
Danie polecam wielbicielom owoców morza, chociaż użyjcie mniejszą ilość, oraz ryżowcom :-)

Ps1. Sprostowanie co do pseudo parmezanu: po rozmowie z Shinju i moim S., poszperaniu w internecie, stwierdzamy, że to co dzisiaj kupiliśmy to nie był parmezan :D i tak moje uświadomione kubki smakowe robią antyreklamę formaggio da pasta. Kochający ten ser- wybaczcie! 

Ps2. To jak smakuje parmezan? :D I jakiej firmy kupić?

6 komentarzy:

  1. Wasze risotto wygląda bardzo smacznie - chętnie spróbuję zrobić podobne. Szczególnie, że bardzo lubię risotto. Ja też pewnie zmniejszyłabym trochę ilość owoców morza, albo zrobiła z samymi krewetkami. Małże na pewno bym pominęła, bo ich nie lubię. Ja uwielbiam parmezan, ale oczywiście taki prawdziwy. Sery drobno tarte w torebkach to totalna pomyłka, więc nie dziwię się, że wam nie smakował. Mi też taki nie smakuje. On zupełnie nie przypomina w smaku parmezanu.

    OdpowiedzUsuń
  2. samkowicie sie zapowiada:) i jakie kolorowe, bardzo apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasia, nie masz litości! zjadam oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no i wyszło smaczne :P i to prawda, kolorowe :-) i dzisiaj druga część na obiadek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj, żaden Włoch nie używa parmezanu do owoców morza :). We Włoszech wśród kelnerów na sali, jest takie powiedzenie, że jak masz Niemców przy stoliku to musisz podać do ryb i owoców parmezan. Paremzan jako taki jest genialny zwłaszcza jako zakąska do wina z miodem, oliwą i orzechami. Nie myl go jednak z serami (w znakomitej większości) sprzedawanymi u nas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimie,dziękuję za Twój komentarz. Czy byłbyś tak miły i się przedstawił? Będzie mi bardzo miło znać Twoje imię :)

      Bardzo dawno robiłam to danie. Ono chyba nie należy do włoskich... Chyba, że rozważamy tylko parmezan . Przepis zaś pochodzi ze strony
      risotto-klik. Możesz podejrzeć oryginał :)

      Przyznaję, iż mimo mojego pobytu we Włoszech, nie próbowałam parmezanu, jedynie różne kupowane na wagę u nas w PL. Jedne lepsze, drugie gorsze, ale i tak nie odpowiadające mi smakiem, niestety :(

      Ale przyznam, że nie śmiem nawet porównywać importowanych wyrobów zza granicy, ponieważ z doświadczenia wiem (tyle że na innych produktach niż parmezan), że tradycja pozostaje w kraju :-) Wierzę, że tradycyjny smakuje inaczej.

      Pozdrawiam Cię i bardzo proszę następnym razem o dodawanie swojego pseudonimu lub imienia.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014