poniedziałek, 25 października 2010

Kruszonka migdałowa

Tak, zaczyna robić się dziwnie :-) Nigdy wcześniej nie wpadłabym na to, żeby poświęcić post kruszonce. Każdy z nas bowiem i tak robi własną kruszonkę, prawie zawsze na oko. Nie mniej, gdybym użyła dzisiaj zwykłej kruszonki do apple crumble, nie smakowałoby tak wyjątkowo. Kruszonka jest bardzo migdałowa i będę do niej wracać. Cytuję za Pierrem Herme (składniki na 250 g kruszonki).

Składniki:
  • 60 g masła, oziębionego
  • 60 g cukru drobnego
  • szczypta soli
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g utartych migdałów (posiekałam płatki)
Masło pokrój w kostkę o boku około 1,5 cm. Przełóż do miski, dodaj cukier, sól, mąkę oraz posiekane (lub utarte) migdały. Całość rozcieraj za pomocą drewnianej łyżki, aż utworzą się grudki zbliżonej wielkości.
Wielu z nas rozciera składniki palcami, aż drobinki masła pokryją się mąką i migdałami. Też tak robiłam :-) aż do dzisiaj. Pierre radzi rozcierać składniki drewnianą łyżką, ponieważ w ten sposób masło nie zacznie się częściowo roztapiać, jak to ma miejsce w przypadku rozcierania palcami. Dzięki temu otrzymana kruszonka jest bardziej krucha. Otrzymaną kruszonkę wstaw do lodówki. Wyłóż ją tuż przed użyciem.
Wspaniale, kruszonka jest. W takim razie zapraszam Was na prawdziwy deser. Sprawdźcie, na co tak właściwie potrzebna była ta kruszonka :-) Zapraszam do następnego posta!

3 komentarze:

  1. Smakowita kruszonka :) Ja jak robię ciasto kruche to zawsze siekam masło z mąką za pomocą noża by się nie ociepliło. I dopiero później szybko zagniatam.

    OdpowiedzUsuń
  2. nie robiłam jeszcze migdałowej. ogólnie jako dziecko byłam wielką fanką kruszonki (ukradkiem jak babcia nie widziała podskubywałam kruszonkę z ciasta drożdżowego- a to nie lada sztuka bo trzeba było to zrobić tak- by nikt potem nie zauważył braków;)

    OdpowiedzUsuń
  3. migdałową bardzo lubię za jej aromat właśnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.