sobota, 2 października 2010

Scones bananowe z żurawiną

Sobota, o ile jest wolnym dniem, jest idealna na smaczne śniadanie bez pośpiechu. Za oknem szaro i zimno... Żebyście jednak rozkoszowali się wolnym dniem i nie złapali przeziębienia, proponuję Wam słodkie bananowe scones z żurawiną. Żurawina zawiera dużo witaminy C, w związku z czym poprawia naszą odporność, walczy z miażdżycą i chorobami dróg moczowych. Tak tak, coś z naturalnej medycyny ;-) Na chłodne jesienne dni w sam raz. Przepis na scones zaczerpnęłam od Wiosanny, oryginał zaś pochodzi od Anji. Ponieważ nie miałam w domu mąki pełnoziarnistej, użyłam pszennej. Zamiast proponowanych rodzynek czy wiśni z oryginału, dałam suszoną żurawinę. I tak dzisiejszymi scones dołączam się do jesiennego Święta żurawiny :-) Mam nadzieję, że nie zakończę tej przygody na jednym przepisie. Wyszło mi 11 bananowych bułeczek z żurawiną
Składniki:
  • 250 g mąki pełnoziarnistej (dałam pszenną)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. suszonej żurawiny
  • 1 jajko lekko roztrzepane
  • 1 łyżka oliwy (dałam olej ryżowy bo akurat był w domu)
  • 2 duże banany rozgniecione (dałam 3)
W jednej misce wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz żurawinę. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre, tj. roztrzep jajko, dodaj oliwę oraz rozgniecione widelcem banany.
Dodaj suche składniki do mokrych, wymieszaj łyżką. Masa powinna być bardzo gęsta i lepka, nie może spływać z łyżki. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, rozsyp mąkę, po czym nakładaj ciasto za pomocą łyżki.
Jedna kopiasta łyżka masy w zupełności wystarczy na jedną bułeczkę. Piecz w temperaturze 200°C, aż bułeczki będą rumiane. Odstaw do ostudzenia.
Bananowy smak scones miesza się z kwaskowym smakiem żurawiny. Świetnie smakowały z konfiturą truskawkową i kawą na śniadanie (chociaż w UK pewnie zajadają się nimi przy ciepłej herbatce ;-) Są bardziej zbite niż puchate, ale pytałam Wiosannę - to kwestia bananów. Więc wyszły takie jak miały wyjść :-) No i z dodatkiem żurawinki!

Przepis dodaję do akcji:
Wielkie Święto Żurawiny

4 komentarze:

  1. dawno nie jadłam scones... a takie z żurawiną i bananami z pewnością by mi bardzo posmakowały :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę Ci powiedzieć, że pierwszy raz robiłam z żytniej, bo nie miałam zwykłej i wg całej rodzinki smak był lepszy niz zawsze :P warto spróbować a nóż/widelec zasmakuje :P

    OdpowiedzUsuń
  3. a tak poza tym to zawsze chciałam zrobic scones :] trudno się robi?

    OdpowiedzUsuń
  4. Charlotte, jak kupię żytnią to zrobię te muffiny z żytniej :P jestem bardzo ciekawa smaku, co do scones: banalnie proste i szybkie, ale biorąc pod uwagę miłość do muffin - preferuję muffinki, może zrobię bananowe muffinki z żurawiną :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014